Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Viimeinkin valkoista savua

Elinan ja Pekan taloprojekti Jyväskylässä

keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Viimeinkin valkoista savua

Viime päivityksen jälkeen on puuhailtu kaikenlaista. Takasta on otettu testisavut kun sopiva liitoskappalekin saatiin paikkeille. Yllättävän haastavaa löytyy tuommoinen 140 senttiä pitkä yhdyskappale takkasydämen ja valmishormin välille kun hormilla on halkaisijaa 200 milliä. Alkujaan palikka oli jo tiluussa paikalliselta peltifirmalta, mutta siitä ei tullut valmista niin päädyin valmispaloihin netistä.

Firma on siis Helsingissä majaileva Hormex Oy (http://www.hormex.fi/) ja sieltä löytyi rakennussarja tähänkin lähtöön. Se tuli näppärästi postiennakolla perille parissa päivässä tilauksesta, ja heittämällä paikalleen.

Iskä on ollutkin pidemmän siivun nyt auttelemassa, tai pääpäsmärinä kun ite pitää olla päivät töissä, ja onkin taas tapahtunut vaikka mitä. Yläkerran kylppäri ja sauna on laatoitettu nyt lattiankin osalta. Alakerran makkarin katto on koolattu alaspäin ja sinne on askarreltu sähköputket ja rasiat paikalleen, eli pelkkää panelia huutaa.

Kuvat on itseasiassa eiliseltä / toissapäivältä. Niin joo, tänään putsailtiin pukuhuoneen lattiakin ja pistettiin primerit kuivamaan että saa sinnekin laattaa paikalleen.

Ja takka oli juuri sellainen kun odottaa saattoi: toimii kuten pitääkin. Vedon kanssa ei noin pitkällä piipulla ongelmia toki ole, mutta tuo kiertoilmasydän tuntuu lyhyellä kokemuksella toimivan kuten pitääkin. Puut palaa hyvin ja puhtaasti ja paloa saa kontrolloitua tosi hyvin luukussa olevalla vivulla ilmaa säätämällä. Ja kyllä tuosta tuntuu aika rapsakkaasti lämpöäkin saavan irti...

Takan testaus menossa, tai sytytysyritys. Hyvin syttyi.
Kylppärin lattiasta osa laatan peitossa.
Saunassa laatat paikallaan (tänään jo kylppärikin tuli loppuun).
Liitosputki joka on siis kasattu neljästä palasta.

Toimiihan se. Aluksi vaan tuommoinen pikkutuli, mutta tuonne mahtuu kyllä isompiakin puita.

5 kommenttia:

Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tosi komeen näköistä! Ootte tehneet tosi huolellista jälkeä. Niinhän tietty pitääkin kun tekee itselle. Arvostan tosi korkeelle tekemisenne. Rakennettiin itsekkin hartiapankilla isän ja vaimon kanssa unelmiemme talo. Oikeella asenteella kun touhuaa niin raksailu käy kuin harrastuksesta ja lopputuotteena on edullisesti ja laadukkaasti tehty mahtava talo. Mikäs sen parempaa. Kyllä teidän kelpaa tossa kämpässä sitten asustella!

8. lokakuuta 2010 klo 10.58

 
Blogger Elina Lillstrang kirjoitti...

Kiitos. Mukava kuulla että joku muukin on samoilla linjoilla ollut rakentamassa. Sanotaanko että noin 95% ihmisistä pitää aivan hulluna tämmöistä hommaa itse tehden, mutta me ollaan kyllä vakuuttuneita että tämä on ainoa oikea tapa.

10. lokakuuta 2010 klo 19.59

 
Anonymous Julia kirjoitti...

Me ollaan Ossin kanssa samoilla linjoilla hartiapankkirakentamisesta! :)

Todella tyylikäs tuo teidän takka. Meillä on takan suhteen vielä pohdinnassa, että varaava vai kiertoilma. Kiertoilmatakkojen muoto ja varsinkin suuret lasiluukut houkuttavat. Varaavassa takassa taas houkuttaa - mikäpä muukaan - varaavuus.

Hintaakin täytyy miettiä. Ihan hulluja pyyntejä varsinkin varaavista takoista. Huh.

Saako kysyä, että miten te päädyitte kyseiseen takkaan?

- Julia

17. lokakuuta 2010 klo 21.47

 
Blogger Pekka Lillstrang kirjoitti...

Siis suurin vaikutin oli varmaan ulkonäkö. Haluttiin oikeasti tohon tilaan iso luukku, eikä mistään muusta kuin kiertoilmaversioista niitä löydetty. Ja ei kyllä kaduta yhtään, tuo kun oikeasti meistä ainakin on mellevän näköinen kun tyrkkää metrisiä lankkuja palamaan ;)

Tuohon kyseiseen malliin päädyttiin pitkälti ulkonäön takia, Sparthermillä kun oli isoin kulmamalli mitä silloin löydettiin ja valmistajan laatu tiedettiin hyväksi. Saksassahan ei mitään huonoa juuri tehdäkään :)

Jossain vaiheessa pohdittiin kovasti takka / leivinuuni kombinaatioitakin. Eli semmoista valmista murkulaa. Mutta oikeasti ne hinnat! Tuolle nykyiselle takkaviritykselle on tullut hintaa (taas kun ei omaa työtä laske) vajaat 3500,-. Eli ei ilmaista, mutta samalla rahalla ei kummoista varaavaa kivikasaa saa ja kun yhtään mieluista ei löytynyt. Kiva sitten olisi kun yberkalliissa takassa ei edes näe tulta kun luukkun on kuin postikortti. Leivinuuni tässä toki menetettiin, mutta ne valmiit leivinuunitkin on niin pieniä, että itse semmoisen olisi joutunut kuitenkin muuraamaan...

Varaavuuden menettäminen on tietty oma lukunsa. Mä en oo kivitalossa täysin ymmärtänyt tuota varaavuuden tarpeellisuutta. Talossa kuitenkin on aikalailla tuota massaa joka normaalioloissa on lämmin, niin talo itsessään luovuttaa lämpöä aika pitkään. Ja näppärästi tuolla takalla saa taas lisälämpöä ilmaan, eli parin minuutin polttelun jälkeen talo "tuntuu" huomattavasti lämpimämmältä.

Argumentti jota ei oikeastaan tajuttu edes kuin vasta jälkikäteen on koko. Nuo kiertoilmatakat mahtuu tod. pieneen tilaan. Ts. iso takka vie vain vähän tilaa.

t.Pekka

18. lokakuuta 2010 klo 12.20

 
Anonymous Julia kirjoitti...

Kiitos kovasti vastauksesta!

Jäämme pohtimaan takka-asiaa... :)

18. lokakuuta 2010 klo 19.26

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu