Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Talo Lillstrang

Elinan ja Pekan taloprojekti Jyväskylässä

maanantai 29. syyskuuta 2008

Lisää ruoteita

Tänään vietiin tontille taas vähän tavaraa. Tai oikeastaan Elina vei. Elina pinosi myös kipatut puutavarat kasaan että saadaan ne pysymään kuivana pressun alla ja minä jatkoin vielä puuttuvien ruoteiden laittoa.

Vajaalle lappeelle sainkin tehtyä ihan mukavasti ruoteita ja loppuja tuuletusrimoja, eli huomenissa saisi varmaan tuonkin homman valmiiksi ja voi alkaa tosissaan tuumia päätyräystäiden konstruktiota. Lisäksi tuli vähän edisteltyä sähköhommia lähinnä suunnitteluasteella. Pimeä vaan tulee kyllä ihan törkeän aikaisin vaikka keli muuten onkin mukava.



sunnuntai 28. syyskuuta 2008

Sisähommiin!

Autotallin kattourakka sujui iskän avustuksella vallan mukavasti. Eilisen ja tämänpäivää vietettiinkin katolla aika tiiviisti. Ihan hyvin saatiin kyllä jälkeäkin aikaan. 

Aluskate on kokonaan paikallaan, samoin tuuletusrimat käytännössä koko katolla, mitä nyt pari pätkää uupuu toiselta lappeelta. Ruoteet on toisella lappeella kokonaan paikallaan, toiselle puolella hommaa aloiteltiin ja taisi 4-5 riviä tulla sielläkin valmiiksi. Se on positiivistä että katto pitää jo vettä mikä tuli tuossa sateella jo todistettuakin. Sytyroksipaalin kanssa voi siis nukkua jo kuivassa.

Katolle pitää siis enenn tiilien laittoa vielä väkrätä loput ruoteet. Toinen haastava homma on päätyräystäät. Ne kun on vielä ihan vaiheessa, eli ruoteet on vaan ylipitkänä paikallaan. Sinällään rakenne tuohon tulee kyllä aika simppeliksi, suurin vaikeus lienee päättää räystään mitta ja huolehtia että se sopii tiilijakoon :)

Kameraa ei sattunut eilen ja tänään matkaan joten kuvasaldo on nuivahko. Mutta lisätään niitä sitten paremmalla ajalla.

perjantai 26. syyskuuta 2008

Kattohommia

Blogin päivittäminen on nyt jäänyt muutaman päivän, mutta onpahan sitäkin enemmän kerrottavaa. Yksi ilta käytettiin siihen että harkkoja siirreltiin talon sisuksiin muurausta odottamaan. Minulle tuli myös välipäivä raksalta, kun piti taas vähän työreissata vaihteeksi.

Iskä tuli myös paikkeille torstaina oikein traktorikaluston kera. Samalla tuli iso kasa jo silloin keväällä tehtyä puutavaraa (ja vähän muutakin puuta). Eilen iskä olikin niistä kerennyt väsätä mm. yläjuoksut autotalliin.

Eniten näkyvää kuitenkin toi kattotuolit jotka pistettiin paikalleen tänään. Lisäksi tehtiin niille tarvittavat tuennat ja tuulijäykisteet, eli huomenna vaan räystäitä askaroimaan. Kalustoakin on paikalla kuten kuvasta näkyy: naapuri ei kaivuriaan nyt tarvitse kun on jo sisätyövaiheessa, niin päätettiin säilöä sitä meidän tontilla toistaiseksi.

Niin ja tulihan Lujalta taas vähän harkkoja ettei vaan loppuisi kesken :)




tiistai 23. syyskuuta 2008

Askartelua paskartelua

Tänään jatkettiin ulkopuolen täyttöjä. Eli autotallin yläpääty sai ensin viimeisen salaojaputken, styroxit ja soraa päälle. Sekin on sitten ihan maatäyttöä vailla, mutta se on kaivurihommia se. Naapurin kanssa sovittiinkin torstaiksi jo kaivurihommia: silloin saadaan nosteltua harkkolavoja taloon ja kattoristikot katolle.

Huomisen hommiksi jäi armotonta shoppailua. Luvassa on siis rautakauppakierros, tai pikemminkin retki sinne Starkkiin. 

maanantai 22. syyskuuta 2008

Kattoristikot

Autotallin kattoristikot tuotiin tänään tontille. Ihan kattoristikoilta ne näyttää. On ne vaan uskomattoman pienestä matskusta tehty, mutta varmaan joku minua fiksumpi on laskenut että kyllä ne kestää. Puutavaraa (yläjuoksuja sun muuta) saapuu vasta myöhemmin viikolla, eli ristikot saa mölliä pihassa pari päivää. Ihan hyväkin niin kerkeää viimeinen harkkokierros ja palkki kunnolla kuivahtaa. 

Pelkästään ihmettelyyn ei aika tänäänkään kulunut vaan laitettiin autotalliin loput patolevyt, eli se homma tuli valmiiksi. Lisäksi laiteltiin loput sadevesiputket ja kaivo, eli niitäkään ei enää tarvii askaroida. Tuon ohessa sitten styroksia päätyyn ja takaseinälle vähän matkaa. Ennen pimeää Elina vielä siivoili autotallista romuja pois että vähän senssit selkenee, ja minä täytin autotallin alapäädyn ulkoa. Eli ihan hyvää settiä ottaen huomioon että kummallakin lipesi ansiotöissä taas ihan tarpeeksi myöhään. Ihan kiva kun saa ulkopuoleltakin rotkoja edes vähän tukkoon niin on ainakin kivempi kävellä.

Huomatkaa muikea ilme ja Meltexin mainoskassi kuvasta. Sekä tietysti syysluontoon sointuva John Deere asukokonaisuus.

sunnuntai 21. syyskuuta 2008

Täyttöä muualtakin kuin sisältä

Iskä singahti taas avuksi tontille ihan päiväseltään. Yrtin oikein olla ajoissa itse eli jopa ennen yhdeksää, mutta siellähän oli jo askarointi täydessä käynnissä. Aamu menikin siinä että tehtiin autotallin tolppa loppuun sekä ne kaksi puuttuvaa puoliharkkoa. Eli nyt on koko hoito vain vailla yläjuoksuja.

Ulkotäytöt kun helpottaa liikkumista niin niitäkin olisi hyvä tehdä. Iskä rappasikin loppupäivän sokkelia autotallista ja se tuli valmiiksi. Minä taas styroxoin etupuolen ja alapäädyn jonne patolevyt laitettiin jo aiemmmin. Lisäksi finalisoin salaojitusta. Asensin viimeisen salaojakaivon ja takaseinän salaojan loppuun. Yläpäätyyn tuli laitettua myös ylimääräinen 80 putki ja sille liitos kaivoon myös. Eli ainoa puuttuva pätkä on nyt yläosan kakkosputki koska tavallisia mutkia en muistanut meltexiltä ostaa.

Lisäksi täyttelin autotallin etuosan ulkopuolelta, ja päätyäkin vähän hiekalla mutta sinne saa loput laittaa ihan maata. Huomenna pitääkin muistaa käydä kaivurimiestä tinkaamassa. 

Muutenkin oli mahtava syyskeli: lämmintä ja aurinkoista. Sen kunniaksi myös yksi maisemakuva. Eli osapuilleen tuolta tulee näyttämään takaterassilta kun se joskus valmiiksi saadaan.





lauantai 20. syyskuuta 2008

Viikonloppuhupia

Tero ja Outi tuli kyläilemään eilen ja minähän hyödynsin tilanteen välittömästi. Perjantai-illan ratoksi käytiin Teron kanssa valamassa paljon puhuttu palkki autotalliin. Vaikka aloittamaan päästiin aika myöhään, sujui homma ihan mukavasti vaikka olikin turkasen pimeää. Valu saatiin valmiiksi ja päästiin kotiin rennompiin hommiin.

Tänään sitten aamupäivällä vielä rentouduttiin vieraiden kera ja käytiin kaupoillakin. Meltexille tein myös pikku retken ja hain extrakorkeaa patolevyä (autotallin seiniin jotka leikkaantuu maahan) ja vähän sadevesihiluja. Autotallilla sitten kiinniteltiinkin Elinan kanssa patolevyt parille seinälle loppuun ja intaannuttiin sitten muuraamaan puoliharkkoja palkin päälle.

Yllättävän aikaaviepää hommaa, mutta puuttumaan ei jäänyt kun pari pätkää. Muistin jopa jättää kolosen jonka päälle puupalkki saadaan lepäämään. Eilen valun yhteydessä laitoin jo pystytapit valuun pystyyn, ja ne ei ainakaan helpottanut muurausta.

torstai 18. syyskuuta 2008

Valun valmistelua

Isukki oli tänäänkin tontilla hommissa kaiken päivää kun itse söin viinereitä palaverissä. Eli työnjako on kohdillaan.

Minäkin kerkesin toki illaksi apuun. Päivän aikana autotallin ovipalkkiin olikin jo ilmaantunut raudoitus ja se viimeisteltiin vielä vetämällä muotti nippuun sidelangoilla. Ja lopuksi tuettiin koko hoito ovien kohdalta.

Lisäksi iskä oli kerennyt rapata koko etuseinän sokkelin ja alemman päädyn joka vielä illasta viimeisteltiin. Samoin muurausohjurit oli purettu eli talli alkaa jo näyttää rakennukselta ilman kattoa :)

Minä valoin puolestani taas etunurkan tolpan täyteen korrobetonia ja siitä ei nyt taida puuttua kuin semmoinen viisi harkkoa niin ollaan räystäällä. Päivällä hain myös starkista jo päähän sopivan galvanoidun rautatsydemin että saa puupalkin siihen kiinni. Iskän päästin välillä kotiinkin ja traktoroin vähän soraa autotallin ynpärille. Eli jahka rappaus kuivuu saa heittää patolevyn ja styroksin paikalleen ja täyttää etuseinän sekä päädyn niin liikkuminen taas helpottuu. 




keskiviikko 17. syyskuuta 2008

Autotallin muuraus puikkareissa

Eilen olikin taas toimintapäivä kun iskäkin oli avussa rakennushommissa. Autotallista puuttui vain viimeinen harkkokierros joka olikin hyvällä mallilla jo kun minä paikalle kerkisin. Illan kuheissa sitten muurattiin koko kerros loppuun. Yllättävän kova homma oli ajaa pitkittäisurat ylösalaisin muurattuihin harkkopätkiin.

Samalla laiteltiin paikalle yläjuoksun tartunnat ja laitettiin yläkierroksen rauta-urat täyteen laastia eli ei muutakuin yläjuoksuja paikalleen. Viimeiseeen kerrokseen tuli vielä ihan reilusti rautaa: alapuolella täysi satsi 8 tai 10:ä aukoista riippuen ja aukkojen kohdalle vielä ylimmän kerroksen päällekin raudoitus.

Lopuksi korotettiin vielä autotallin etupuolen pystypalkkia reilun metrin verran. Senkin kun pitäisi olla räystään korkeudella kattotuoleja laitettaessa. Kuville oli ihan liian pimeää kun ei muista heti mennessä ottaa... Mutta lippis likaantuu oikeissa töissä äkkiä niinkuin alta voi huomata :)



Tunnisteet: ,

tiistai 16. syyskuuta 2008

Tupa täynnä

Nimittäin hiekkaa. Saatiin talon sisätäytöt valmiille mallille, eli perustäyttö tehtyä sekä kapillaarikerros tasoiteltuna pitkin taloa. Tärytystä vaille jäi vielä tuo viimeinen kerros, mutta sielläpähän se joutaa painua. Korkoja katseltiin senverran että aika oikea määrä tavaraa pitäisi talossa olla.

Pihamaalle jäi vielä aika kasa soraa mitä voi nyt sitten ulkopuolen täytöissä hyödyntää jahka siihen asti päästään. Nyt taloakin voi täysipainoisesti alkaa muurata sen minkä kerkeää kun sisälle ei tarvii enää yltää. Naapuria ja naapurin kaivuria meinasin häiritä sen verran että josko hän kerkeäisi kaivurin trukkipiikeillä nostella jokusen lavan harkkoja talon sisälle. Kaikki kantamisen välttäminen on kotiinpäin :)

Eilen tuli ostettua IKH:n pöllöiltä päiviltä myös parit halogeenit. Mielestäni 19,90 ei ollut kahdesta 500W halogeenista ja metallisesta teleskooppituesta kovin paljon. Ainakin tuntui hyvin valottavan. Nyt ei sitten kelpaa edes pimeys tekosyyksi kotiinlähtöön.

Tunnisteet: ,

sunnuntai 14. syyskuuta 2008

Sysipimeä ilta

Koko viikonloppu, ja oikeastaan jo loppuviikko muutenkin meni ihan muissa kuin rakennushommissa. Torstaina tuli yllätysvieraita omille synttäreille, perjantaina olin sitten ihan kunnolla kipeänä, lauantaina oltiin häissä Karviassa (vai Karvialla) asti, sunnuntaina Eliaksen syntymäpäivillä Karstulassa ja niin edespäin. Ihan kivaa toki oli kaikki muu paitsi flunssa.

Tänään sunnuntaina olikin sitten pakko edes vähän päästä jotain askaroimaan. Jatkettiin pitkästä aikaa täyttöpuuhia. Riikka ja Olli oli jälleen ansiokkaasti auttamassa soran levittelyssä, ja tulikin melko valmista salaojakerrosta varten. Ei puutu täytettä enää kuin kodinhoitohuoneesta ja sitten vain salaojasora päälle ja tämä pitkänsitkeä askar olisi puikkareissa. Eli ihan hyvä setti noin parin tunnin työlle.

Tulevalle viikolle onkin kyllä sitten ladattu vähän enemmän odotuksia etenemisen suhteen: talon sisätäyttö pitää saada valmiiksi samoin kuin autotallin viimeinen muurattava kerros ja palkki. Kattotuolit autotalliin kun saapuu ensi viikolla. Mutta synttärilahjaksi saadut uudet haalarit kyllä suorastaan tuntui nostavan työtehoa... 

Tunnisteet: ,

keskiviikko 10. syyskuuta 2008

Pakollista lepoa

Tänään oli senverta kovasti flunssainen olo että rakentelu sai olla. Sohva oli huomattavasti kutsuvampi vaihtoehto. Päivä tuli läyhätettyä Tampereella ja kotiutuessa oli jo sitten kohtuu kypsä olo.

Eilen sen sijaan tuli tehtyä pikku muuraukset eli ylityskierros tuli valmiiksi. Jäljellä on siis enää yksi kierros harkkoja ja sitten ollaan tarpeeksi korkelala kattotuoleja ajatellen. Lujalta vahvisteltiinkin että ne tulee viikolla 39. Tuo toiseksi viimeisin kerros olikin suhteesas hirveän hidas: osa harkoista ylösalaisin, paljon muotteja jne. Kerkesin aloitella jo ylimmän kerroksen raudoitusta kunnes ykköskiireet pakotti pois raksalta. Raudoitus onkin vormia hitaampaa kun osaan harkoista joutuu rälläköidä rautaurat.

Tunnisteet: ,

maanantai 8. syyskuuta 2008

Toiseksi viimeinen kierros

Tänään tein sitten lisämuotituksia ikkunoille ja oville kun valittu tekniikka tuntui toimivan. Eli muurasin ylitykset ylösalaisella harkolla niin 10 millinen teräs jää suoraan harkon koloseen piiloon ja yläreunasta tulee suoraan melko siisti.

Sainkin muurattu yläpuolen päädyn loppuun ja aika mukavasti myös pannuhuoneen päätyä. Koko varvista jäi varmaan puuttumaan semmoinen kymmenen kiveä. Raudat taittelin koko kierrokselle, eli huomenna pääsee heti oikean työn touhuun ja tuon kerroksen saanee siis tehtyäkin. Viimeisessä kierroksessa pitää muistaa jo yläjuoksun tartunnat.

Tunnisteet: ,

sunnuntai 7. syyskuuta 2008

Viihtyisä viikonloppu

Viikonloppuna harrastettiin välillä rentoutumista. Oltiin perjantai iltana tupareissa ja silloin jäi rakentelut väliin. Muutaman nipun teräksiä kelkoin tontille kun 10 rauta alkoi loppua.

Lauantaina oli vuorosso 30-vuotisjuhlat illalla. Siitä huolimatta aamupäivä tuli askarreltua. rein mm. muotituksia autotallin ikkunaylityksille. Sunnuntaina oltiin sitten vähän pitempi siivu: muurailtiin talolla väliseiniä ja asenneltiin radonikermejä. Sitten siirrettiin muurausvermeet taas autotallille ja jatkettiin siellä mm. ikkunaylityksiä muuraillen. Talossa saatiin väliseinät hyvälle mallille, eli lopun täytön voisi nyt tehdä kun joutaa.


Tunnisteet: ,

torstai 4. syyskuuta 2008

Autotallin palkki

Tämä ilta meni askarrellessa muottia autotallin etuseinän palkille. Periaatteessa se on aika simppeli tehdä, mutta oma askartelunsa on siinäkin.

Käytännössä teen sen siten että oven pieliin ja keskelle tulee kakkosnelosista tuet, samoin kuin muotin alle. Vanerisuikale sitten pohjaksi ja siihen ruuvaten kylkipaloja tarvittava määrä. Tänään ruuvattiinkin kaikki vanerit paikalleen ja vielä puut kylkiin rakennetta tukemaan niin siinähän se alkaa olla. Toki sitten muotin päältä pitää vielä sitoa muottia ettei se valaessa leviä. Palkille tulee kuitenkin mittaa semmoinen 7 metriä ja korkeutta 30 -40 cm kohdasta riippuen.

Palkkiin tulee rautaakin aikasta paljon, eli sitä pitää seuraavaksi viritellä. Ennen kotiinlähtöä laitettiin vielä talon portaikon viereen tulevalle kantavalle seinänpätkälle ohjurit ja niihin korkomerkit.




Tunnisteet: ,

tiistai 2. syyskuuta 2008

Lisää otsikko tähän

Rakentamisessa on tähän mennessä tullut muutamia haasteita vastaan: blogiteksteille on vaikea keksiä otsikoita, ja kamera unohtuu aina kotiin.

Näistä suurista ongelmista huolimatta tuli taas tänään edistettyä tulevaa kotia. Muurailin kantavia väliseiniä taloon. Sain alakerran makkarin ympäri tulevat seinät kahta tiiltä vaille radonkaista korkoon. Parin tiilen takia en sitten viitsinyt enää laastia pyöräyttää kun pimeä jo laski.

Lisäksi sitten täytin soralla kirjaston. En kaupungin vaan ihan tuon tulevan oman. Eli sieltä puuttuu enää salaojakerros päältä. Moinen askar piti tehdä kun on taas luvattu niin sadetta että päädyn ajoluiska varmasti pehmenee. Otin sorafirmalta vähän erilaista täyttösoraa: näyttää ihan leikkihiekalta, mutta helppo sitä on lapioida. Huomenna tuleekin pakollista rokulia kun juna kutsuu 5:30 ja takaisin on tuleminen vasta yöllä.



Tunnisteet: ,

maanantai 1. syyskuuta 2008

Pikkupuuhaa

Tänään käytiin askaroimassa pikkuhommia. Päästiin liikkeelle aika myöhään ja eihän sitä siis paljon kerkeä.

Talon puolella laitettiin linjapuita väliseinille. Aika haastavia tavallaan kun ulkoseinät on osittain vastassa. Saatiin kuitenkin linjat ja korot merkattua eli muuraamaan pääsee kun vain kerkeää.

Töistä lähtiessäni hain Starkilta muottivaneria ja se sirkkelöitiin myös oikeaan kokoon. Käytännössä tarvitsee autotallin palkkiin kahta kokoa: pohjaa ja kylkeä. Ylijäämäpaloista meinasin sitten tehdä ikkunaylityksiin myös palaset. Palat saatiin aikalailla tehtyä, eli muottiakin pääsee sitten kasailemaan.

Saarakin oli auttelemassa meitä kaiken iltaa. Niin ja päivällä tuli soraa vaihteeksi yksi kasetti että saa taloa täydentää jahka väliseinät vähän nousee.



Tunnisteet: ,